VYDRŽ PRŤKA, VYDRŽ!!!
.

COMPLETION IN PROGRESS.

Please be patient. Ta
Ráda bych všechny čtenáře upozornila, že se již od počátku května 2011 v Austrálii nenacházím. V tuto chvíli se snažím doplnit své zážitky a dostane se i na praktické rady :-)
Ať už patříte k mé rodině, kamarádům, přátelům, známým či neznámým...


(-: ...VÍTEJTE... :-)

Cesty života jsou nepředvídatelné a nevyzpytatelné. Mé kroky teď míří do míst, kde se žije "hlavou dolů", a tak zakládám tento blog, abych mohla informovat ty, které tu opustím, jak se mi v Klokanově daří, nedaří, co mě trápí a co mě dělá potěšení.

Prosím všechny návštěvníky o shovívavost... Snad se mi podaří vést blog racionálně s určitou posloupností a nádechem jakéhosi řádu (či neřádu) :-)

Pokud by někdo i přes to pociťoval potřebu mě kontaktovat osobně, nechť tak učiní na adrese: catchi@centrum.cz

...

čtvrtek 15. října 2009

28.9. - 14.10. - Dovolená v Singapuru a Kuala Lumpuru

Hned v pondělí jsem odjela s Danem do Singapuru. Chtěla jsem si ještě užít nějakou dovolenou a jelikož Dan bydlí v hotelu, který platí společnost, pro kterou pracuje, rozhodla jsem se, že si udělám výlet tam. Jen zpáteční letenka mě stála 1000AUD, tak jsem byla ráda, že aspoň to bydlení budu mít zadarmo. A kdo by nechtěl bydlet zadarmo v pětihvězdičkovém hotelu :-) Bohužel jsme neletěli spolu (já letěla s Qantasem, Dan se Singapore Arlines), ale co se dá dělat.

Singapur leží na ostrově, který je oddělen od malajského poloostrova úzkým průlivem. Je mírně zvlněný a má uprostřed kopec s výškou 175 m n. m. Patří k němu i dalších 54 ostrůvků.  Klima je po celý rok stejně teplé 24-34°C a vlhké v rozmezí 65-95%. Žije tam skoro 5 milionů obyvatel a úředními jazyky jsou čínština, malajština, tamilština a angličtina. Angličtina se vyučuje na všech školách (děti jsou bilingvní) a je jazykem veškerého obchodu.




Singapur je jedno z nejbezpečnějších a nejčistších měst na světě. Je zakázáno sem dovážet žvýkačky a taky si tu žádnou nekoupíte. Pokud by se vám už nějaká podařila propašovat, hrozí vám S$ 10 000  pokuta a jeden rok ve ve vězení (S$ je singapurský dolar, nebo SGD). Singapur je vůbec známý svou přestupkovou politikou. Třeba jedení a pití v metru a na nástupištích vás může přijít na S$500. Jinak metro tu má pro nás čechy opravdu krásný název: SMRT-Singapore Mass Rapid Transport. Další pokuty od S$500 výše můžete dostat za odhazování odpadků, přecházení mimo přechody, kouření v klimatizovaných prostorách (a to jsou klimatizované snad úplně všechny prostory!), plivání, močení na veřejnost a ve výtazích a jim podobné. Za pašování drog, vraždu a jiné násilné trestné činy hrozí trest smrti. Homosexuální projevy jsou rovněž proti zákonu. Pokud se muž chová špatně k ženě, mluvíte sprostě nebo zpíváte ofenzivní písně na sportovních událostech, může toto jednání vyústit v pobyt ve věznici nebo pár ran rákoskou! Svědkům Jehovovým byla odebrána registrace, resp. se nesmějí se účastnit veřejných shromáždění a dál šířit jejich náboženství a publikace. nadále však mohou praktikovat svou víru. To je jen malý výčet... Ovšem neznamená, že se tu nepáchá žádná kriminální činnost! Páchá, ale v mnohem menší míře než kdekoliv jinde ve světě. Proto se i přes veškerá opatření doporučeje obezřetnost.

Další věcí, která s mi opravdu líbí, je rozčlenění stánků s rychlým občerstvením podle stupně hygieny. Nejlépe jsou na tom stánky s písmenem A. Pokud se najíte u B nebo C, tak by se vám taky nic moc stát nemělo. Pro silné nátury a žaludky běžně trávící železný šrot je možné navštívit i stánky D a E. Cena se odvíjí podle stupně hygieny, což však neznamená, že pokud nechcete mít úplně rozházené trávení, musíte hodně zaplatit! Většinou se cena pohybovala kolem 7 SGD a byla to naprostá mňamka. Já jsem se většinou stravovala u indických stánků, protože jsem naprosto propadla indické kuchyni plné pronikavých chutí a vůní.

A pak tu máme další kapitolku a tou je motorismus. U nás doma se každý těší,  až si bude moct pořídit vlastní místo k bydlení, auto a popřípadě chatu. Chatu si teda v Singapuru asi pořizovat nebudete, bydlení asi ano a vzhledem k výši výdělků by to nemusel být zas až takový problém. Ale auto, to si mohou v Singapuru pořídit jen opravdu majetní lidé! Nejprve si totiž musíte koupit za nemalé peníze povolení ke koupi vozu, pak vůz a k němu zaplatit 100% daň. Takže pokud vás cena samotného auta vyjde na třeba S$30 000, tak s daní je to už S$60 000! Proto je Singapur, podle mého názoru, přehlídkou posledních špičkových modelů různých automobilek od Toyoty přes Mercedes až po značky jako je Lamborghini nebo Bentley. Jen si vemte, kolik musí takový Bentley i s daní stát! Jediná stará auta jsou tamní taxíky. Některé jsou opravdu pixly... Ale jsou velmi, velmi, velmi levné a tak spousta lidí místo veřejné dopravy jezdí právě nimi. Jinak veřejná doprava je na vysoké úrovni, obzvláště SMRTka, s dopravou autobusy jsem měla ze začátku trochu problém, ale zorientovala jsem se.

Ale teď k mému pobytu... Původně jsem sem chtěla dát jen pár fotek, ale jak jsem to teď procházela, fotek mám odporné množství a proto by mi připadlo velmi sobecké se s vámi o ně nepodělit. Takže se připoutejte a jedééééém!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Google Website Translator Gadget